27 Haziran 2013 Perşembe

Eski Foça'dan Görüntüler...

 

Dinlenmek için Eski Foça

Ege kentlerinin içinde, olduğu gibi kalabilmiş, başkalaşmamış, eski dokusunu hala koruyabilen az yerlerden biri Eski Foça, yani asıl adıyla FOÇA. Eski ve Yeni olmak üzere ikiye ayrılmış. İkisinin de güzelliği ayrı, ama bana sorarsanız Eski Foça derim; çocukluğumdan beri hiç değişmediği için :)
 
İlk bakışta insanı kendine hayran bırakan daha sonra da alışkanlık yapan bir hali var bu sayfiye kentinin. Sıcacık renkteki taş evleri, usul usul dalgalara sahiplik eden denizi, küçük balıkçı tekneleriyle burası, gezdikçe eviniz gibi oluyor.  
 

 
 
 
Daracık sokaklarındaki Rum Evleri sizi eski asırlara götürebilir. Sessiz sokaklarında istediğiniz saate kadar dolaşabilirsiniz. Dondurma yiyebilirsiniz, bankta oturup çiğdem (çekirdek) çitleyebilirsiniz ya da denize sıfır bir balık restoranında içkinizi yudumlayabilirsiniz. İsterseniz sakinlikten uzak gece eğlencelerine de katılabilirsiniz.  
 
 
 
Gecesinin bir başka güzel olduğu gibi, sabah güneş kendisini göstermeye başladığı andan itibaren Foça yeni bir güne çok diri ve hazır bir şekilde başlar. Siz de ona ayak uydurmak ve bu doğa güzelliğini kaçırmamak için erken kalkmaya özen göstermelisiniz. Denizin hışırtısını duymak için çok az kulak kabartmanız yeterli olacaktır. Çünkü Foça'da hiç bir zaman denizden çok uzakta olamazsınız. Kahvaltı öncesi güzel ve serin bir yürüyüş tavsiye ederim size, çünkü ardından kendinizi bir an önce denize atmak isteyeceğiniz kadar sıcaklıkta hava bekliyor olacak.
 
İsterseniz ücret ile hizmet alabileceğiniz plajlar olduğu gibi, kendine has bakir koylarda da denizin keyfini çıkartabilirsiniz. Genel olarak Foça'nın denizi diğerlerine göre biraz daha soğuktur. Ancak sıcak bir havanın ardından vücudunuzun serinlemeye ihtiyacı olacaktır. Bu yüzden iliklerinize kadar rahatladığınızı hissedeceksiniz ve hiç pişman olmayacaksınız inanın bana :) 
 
 
Ah nasıl unuturum... Foça'mızın tabii ki Atatürk Adası var...
 

Sahil Modası...

Dediğim gibi çok küçük ve kendine özgü bir yer Eski Foça. Tüm esnafın birbirini tanıdığı ve iç içe olduğu bir de çarşısı var. Aradığınız her şeyi bulabileceğiniz ve turistsiniz diye sizi kazıklamaya çalışmayan dükkanlara sahip. Bazı koylarının denizi taşlı diye plastik deniz ayakkabısından tutun da, belki canınız küçük bir tekneyle balık avlamaya çıkmak ister diye amatör ağ takımlarına kadar her şeyi bulabilirsiniz bu çarşıda. Ee.. tabii kıyafet modası da olmazsa olmaz! Bizim küçük sahil kentimizin, Çeşme ya da Bodrum gibi modanın estiği yerlerden ne farkı var??
 
Foça mimarisinin içine kondurulmuş çok sevimli butikler bulabilirsiniz burada. Örneğin size geçen sene keşfettiğim bir yeri tanıtmak istiyorum. "Beyaz Butik" Mekanı olduğu kadar sahibini de çok sevdim. Hem yazlıkçıların hem de Foça'nın yerlisinin uğrak yeri olan bu harika butik, Ayşen Hanım'a ait. Zevkli seçimleri, kendine özgü tarzıyla bayanlar için çok minik bir cennet yaratmış. Ben de elimden geldiğince bu sevimli butiğin içini ve ürünlerini göstermek istedim size. Fotoğraf çekimlerim esnasında mankenim olarak bana eşlik eden arkadaşım Özlem'e de çok teşekkür ediyorum tabii ki :)    
 
 



 



 
Foça'ya dair anlatmak istediğim daha çok şey ve sizlerle paylaşmak istediğim daha bir sürü fotoğraf var. Bir sonraki Foça yazımda bulabilirsiniz bunların hepsini. Şimdilik tadı damağınızda kalması adına Eski Foça'dan bu kadarlık...
 
Sevgiyle Kalın...
 
Ezgi :)