5 Nisan 2013 Cuma

Venedik Gezisi

   


Bugüne kadar yerleşim yerleriyle ilgili bildiğiniz herşeyi değiştirmeye hazırsanız size Venedik'i anlatacağım. Çünkü daha önce gittiğiniz hiçbir yere benzemiyor bu şehir. Daracık sokaklar, her sokağın sonunda bir kanal, kanallarda herşey çok normalmiş gibi gezen gondollar, küçük küçük cafeler, dükkanlar...
Biz Bologna'dan geçtik Venedik'e. Bologna Centrale'den biletlerinizi geniş salondaki bilet makinalarından ya da hemen yan taraftaki bilet ofisinden alabiliyorsunuz. Trenler yani "Trenitalia" fiyatlarına ve gidiş sürelerine göre değişiklik gösteriyor. Biz "Venezia Santa Lucia" İstasyonu'na kadar olan yolculuğumuz için 10€ verdik ve trende istediğimiz yere oturarak 2 saat süren keyifli bir yolculuk yaptık. "Santa Lucia" anonsunu duyduğumuzda baktık ki Mestre ile Venedik'i birbirine bağlayan, 4km.lik, hem araba hem de tren yolu olan (Ponte Della Liberta) Özgürlük Köprüsü'nden geçiyorduk. Yaklaşık 5dk süren köprüdeki bu yolculukdan sonra indiğimizde, Venedik bütün büyüleyiciliğiyle karşımızda duruyordu. Size tavsiyem bu güzel manzaranın keyfini merdivenlere oturarak bir süre çıkartmanız, çünkü daha sonra sizi bir labirent macerası bekliyor olacak :)
 


    
Venedik zaten sadece sokaklarında bile dolaşsanız kendi başına ilginç bir şehir, ama yine de "Piazza San Marco", San Marco Meydanı'nı hedef almalısınız. Bunun için de istasyonun önündeki turistik büfelerden bir harita edinmelisiniz. Şehir çok büyük sayılmaz ancak, sokaklar labirent gibi olduğu için gitmek istediğiniz yere biraz yolu uzatarak varabilirsiniz. Turistlere yardımcı olmak için evlerin üzerine yol gösterici tabelalar da asmışlar.
Avrupa'nın en önemli ticaret başkentlerinden biri olan Venedik'teki evlerin, kanalların içinde nasıl durduğunu hiç merak ettiniz mi? İtalya'nın, şuan Slovenya denilen bölgesinden getirilen ahşap kazıklar sayesinde... Birbirine çok yakın bir şekilde biraraya getirilen bu ahşap kazıklar, hem su altında oksijen olmadığı için hem de ahşabın aksine mineral düzeyi yüksek suya maruz kaldıkları için kaya gibi sert bir madde haline dönüşüyormuş. Bu şekilde, taştan binalar bu sağlam temellerin üzerine oturtulmuş. 
 
Gelelim meydanda neler görebileceğimize; İtalya'nın bir çok şehrinde rastlayacağınız gibi burada da muhteşem görkemli bir kilise sizi karşılayacak. "Basilica Di San Marco" Yanında bulunan "Campanile Di San Marco", "Porta Della Carta" ve saat kulesi de meydanda görebilecekleriniz arasında. İşte tam burda; bir yandan Venedik tarihinde hayallere dalabilir, bir yandan da tramisulu dondurmalarınızı mideye indirebilirsiniz.

Meydandan denize doğru ilerlediğinizde Venedik'in ünlü restaurantlarıyla karşılaşıyorsunuz. Deniz otobüslerinin (vaporetto) ve taksilerinin bulunduğu bir alan burası. Tabi etrafta turistler için okadar çok seyyar satıcı var ki, en az birinden alışveriş yapmamanız mümkün değil! Eğer kendinizi kurtarabilirseniz "Canal Grande" Grand Kanal'dan deniz otobüsleriyle boydan boya tura katılabilir ya da geldiğiniz yere geri dönebilirsiniz. Çünkü bu kanal, 4km uzunluğunda Venedik'in en büyük kanalı.
Venedik'te yürümekten yorulmazsanız bir de, eskiden Türk Tüccarlar'ın ticaret merkesi olarak kullandığı sarayı da ziyaret edin derim. Şimdi ismi "Venedik Doğa Tarihi Müzesi" olsa da o zamanlarda "Fondaco dei Turchi" olarak bilinirmiş.    
Avrupa'nın motorlu kara taşıtlarının girmesine izin verilmeyen tek büyük şehri olması, kentin eski dokusunun bozulmamasını sağlamış. Korna sesinin duyulmadığı sokaklar eminim turistler de olmasa çok sessiz bir yer olacak. Genellikle evler balkonsuz ve en fazla 3 ya da 4 katlı. Ara sıra nem kokusu sizi rahatsız edebilir ama gezerken inanın bu hiç umrunuzda olmuyor. Esnaf çok canayakın ama fiyatlar da bir o kadar yüksek :)  
Biz de yürüyüşümüzün sonuna geldiğimizi "Terminal Autobus" yani otobüs terminalini gördüğümüzde anladık. Çünkü Santa Lucia/Venezia Stazione de onun hemen yanındaydı.
İşte, mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri Venedik. Gördüklerinizin çok dışında... Her anınızdan keyif alarak gezebileceğiniz, kesinlikle gittiğinize değecek bir ada şehir!!!
Sevgiyle Kalın...
Ezgi :)