11 Temmuz 2013 Perşembe

Roma'da Gezilecek Yerler (Vatikan)

Vatikan'da nereler gezilir? 

 
Kaldığımız yerden devam edelim mi Roma turumuza? Bir önceki Roma yazımda İspanyol Merdivenleri'nden, Aşk Çeşmesi'nden, Pantheon Tapınağı'ndan, Venedik Meydanı'ndan ve Kolezyum'dan bahsetmiştim. Bu sefer de Roma'da en çok merak edilen yerlerden biri olan Vatikan'ı anlatmak istiyorum.    
 
Roma'nın neresinde olursanız olun metroya binerek kırmızı hattı takip edip "Ottaviano San Pietro-Musei Vaticani" durağında inerseniz, Vatikan'a gelmiş olursunuz. Tabii metroyu kullanmak istemezseniz buraya ulaşmak için, otobüs ya da tramvayı da kullanabilirsiniz. Duraklarda indiğiniz anda turistleri takip ederseniz zaten surlarla karşılaşıyorsunuz. Biraz daha yürümeye devam ettiğinizde Aziz Petrus Meydanı sizi kucaklıyor olacak. 

Vatikan her ne kadar Roma Şehri'nin sokaklarının arasında yer alıyor gibi dursa da bilindiği gibi kendi başına ayrı bir ülke. Dünyanın en küçük ülkesi, fakat buna rağmen çok güçlü. Mutlak otoriteye sahip Papa tarafından yönetiliyor. En eski ve en düzenli orduya sahip olan İsviçre muhafızları tarafından da 15.yüzyıldan beri korunuyor.

Bizim de İtalya'da olduğumuz dönem "Yeni Papa"nın seçilme dönemine denk gelmişti. Bu yüzden hem çok kalabalıktı hem de her yer ayrı bir coşkuyla doluydu. Vatikan'ı ziyaret etmeyi düşündüğümüz gün ise, seçilen Yeni Papa-Francis'in Yemin Töreni'nin olduğu gündü. Bu yüzden merakımız iyice artmıştı. Metrodan çıkar çıkmaz ara sokaklardan, surları takip ederek açık bir alana geldik. Burası San Pietro Klisesi'ne doğru giden yolun başıydı. Çevremiz Papa'yı görmek isteyen bir çok insan ve onu korumakla görevli polisler ile çevrelenmişti. Yemin Töreni, alana kurulmuş bir barkovizyonla gösteriliyordu. 
 
 

Kalabalığı takip ederek yolun sonunda çok geniş bir alana konumlandırılmış San Pietro Bazilikası bulunuyor ki burası; Papa'nın seçildiği gün, tüm dünyaya el salladığı balkonun bulunduğu yer; Aziz Petrus Meydanı. Meydan, İskenderiye'den getirilen dört bin yaşındaki dikilitaşı çevreliyor. Her yıl binlerce Katolik'in ibadet için geldikleri bu, dünyanın en büyük meydanlarından biri olan Aziz Petrus Meydanı'nda Papa, Katolik ve diğer mezheplerden dinleyicilerine seslenip mesajlarını okuyor. Ayrıca buraya ücretsiz olarak girebilir ve dilediğinizce kendinizi bu dünyanın içinde hayallere bırakabilirsiniz.
 
 
 
Vatikan'daki en göze çarpan bina San Pietro Bazilikası, Hıristiyanlığın en büyük klisesi. Kliseye girebilmek için uzunca bir sıra bekleyeceksiniz büyük bir ihtimalle. Bu esnada klisenin ön cephesinde yazan uzun Latince yazının ne demek olduğunu merak etmeniz de mümkün. Bazilikanın yapımında büyük rol oynayan Papa V. Paul'e selamlarını iletiyorlarmış meğer :)   
 
 

Klisenin dışı gibi içi de baş döndürücü. İçeriyi gezerken muhteşem zenginliğin bunca asırdır insanları nasıl etkilediğini kolayca anlayabiliyorsunuz. Kliseye giriş de sıra bekledikten ve üzeriniz arandıktan sonra ücretsiz. Yalnız meydanın muazzam görüntüsüne yüksekten bakmak isteyenler 117 metrelik kubbeye tırmanırken ufak bir ücret ödemek zorunda kalabilirler. Bu tarihi ihtişamın içinde, her ayrıntısına kadar inceleyebileceğiniz heykeller, mezarlar, gerçekliğine inanamayacağınız bir çok eser bulunuyor.

 
 
 
 
         
 
Bir çok Papa'nın kendi adına müze yaptırması sonucunda Vatikan Müzesi ismi altında ortak bir koleksiyon oluşturulmuş. Müzelerde farklı galeriler ve bunların içinde 12.-18. yüzyıl eserlerini , Yunan ve Roma antikalarını, 19. ve 21. yüzyıl eserlerini ve Raphael, Michelangelo, Leonardo gibi önemli kişilere ait sanat eserlerini görebilirsiniz.
 
 
 
Müzelerin ardından sıra Papa seçimi için Kardinaller'in dünya ile bağlantılarını kesip kapandıkları Sistin Şapheli'ne geliyor. İsa ve Musa'nın hayatlarına dair kesitlerin anlatıldığı freskler, Michelangelo'nun inanılmaz eserleri, özellikle ilk insan Adem'in yaradılışını betimleyen tablosu sizi bilmediğiniz bir tarih içine götürüyor.  
 
 
 
Hem Sistin Şapeli'ne, hem de müzelere tek bir ücret ödeyerek girebilmeniz mümkün. (Yaklaşık 30€ civarında) Pazar günleri dışında her gün 09:00-18:00 saatleri arasında buraları ziyaret edebilirsiniz. Özellikle Sistin Şapheli'nde kesinlikle fotoğraf çekmek yasak olduğu için ben de internetten bir kaç fotoğraf seçtim.

Vatikan kitaplara ve filmlere gerçekten de çok yakışan bir yer. Özellikle Dan Brown'un Melekler ve Şeytanlar Kitabı'na konu olmasıyla bir çoğumuzun ekstra ilgisini çektiği de bir gerçek. Büyüsünün başınızı döndürdüğü bu küçük ülkenin gezilecek yerleri için inanın bana, uzun sıralar beklenmeye değer...

Sevgiyle Kalın...

Ezgi :)