30 Temmuz 2013 Salı

Tatil Neden Gereklidir?

Tatildeyim Lütfen Rahatsız Etmeyin!

Aylarca hiç durmadan çalışıp tüm konsantrenizi işinize verdiniz. Hiç dinlenmediniz ve hatta dinlenmek nedir bilmiyorsunuz... Hafta sonlarını bile hafta içindeki işleri takip etmekle ya da yetiştirmekle geçiriyorsunuz. Gece uykularınız kaçıyor, bu yüzden de yorgun uyanıyorsunuz. Peki hiç tükendiğinizi hissetmiyor musunuz? Kendinizi dinlemeniz gerektiğini, sizin bile bazen yorulmuş olabileceğinizi düşünmüyor musunuz? Vücudunuz sandığınızdan da güçlü olabilir ama inanın bana bir gün teklerse tekrar toparlayamayabilirsiniz. İşte o zaman sizin yerinizde olmak istemem doğrusu!
Arabamızı, bilgisayarımızı, cep telefonlarımızı bile ara sıra dinlenmeye bırakıyoruz. Çok kullandığımızı düşünerek kapatıyoruz. Onların olduğu gibi bizlerin de yıpranma payı var. Bizler de zaman zaman durmasını bilmeliyiz ki şarj olabilelim. Yeniden enerji toplayabilelim. Daha verimli olabilmek için kimi zaman yaptığımız her ne ise, uzaklaşmakta fayda var. Ancak bu aşamada önemli olan nokta, bunun farkına varabilmek. Fazla çalıştığımızın, hiç dinlenmediğimizin, uzun zamandır ailemize vakit ayırmadığımızın farkındalığında olabilmek...   
Çözüm; yılın belli zamanlarında tatil yapmak!
Günümüzün zorlu ekonomik şartlarında herkes fazla çalışıyor. Durmak bilmeden üretmek ve bir o kadar da farkında olmadan tüketmek... Çoğu zaman kapasitelerimizin üstünde performanslar sergilemek zorunda kalıyoruz ki, piyasada rakiplerimizden bir adım önde olabilelim. Ancak tüm bu yoğun tempoya karşı yeteri kadar tatil imkanı sağlamıyoruz kendimize. Oysaki çoğu Avrupa ülkelerinde bu durum zorunludur. Yılın belli dönemlerinde tatile çıkmak, izin kullanmak kesinlikle şarttır. Bunun için işverenler çalışanlarını zorunlu kılar. Ancak bizde durum tam tersine işliyor nedense. İşverenler, ne kadar çok çalıştırırsak o kadar iyi diye düşünüyorlar sanırım. Halbuki bu şekilde bir çalışma, insanları "Tükenmişlik Sendromu" denilen geri dönüşü zor bir rahatsızlığa götürebilir. Hollandalı bilim adamlarının 2009 yılında yaptığı bir araştırmaya göre tatile çıkmanın insanları daha mutlu ettiği, kişide depresyon riskini azalttığı ve hayata daha pozitif baktığını kanıtlıyor.  
Tatile çıkmayı başardığınız anda ise sizi bekleyen başka öncelikler olduğunu unutmamalısınız. Bu öncelik "kendiniz"! Unutmayın ki bu sizin tatiliniz. Biraz şımarmaya hakkınız var. Keyfinize göre takılmak inanın kafanızı çok rahatlatacak. Bir müddet işleri geride bırakmak size iyi gelecek. Tatil günlerinizi verimli geçirebilmeniz için yapmanız gereken en önemli şeylerden biri de akıllı telefonunuzdan biraz uzak kalmak. Bedeniniz tatil mekanındayken siz elinizde cep telefonunuz ya da bilgisayarınızla iş yerindekilere direktifler yağdırırsanız ya da mailler atarak beyninizi sürekli olarak meşgul ederseniz yaptığınız şeyin tatil olmadığını söylemek isterim size :)  
Farklı metotlar kullanabilirsiniz mesela. Spa'da bir gün geçirmek, daha önce hiç yapmadığınız bir su sporu ile uğraşmak, zevkinize göre leziz bir yemek yemek ya da yeşillikler içine kendinizi bırakmak gibi... Yani ruhsal ve bedensel olarak rahatlamanız inanın bana çok iyi gelecek. Hatta tatilden sonra 5 hafta kadar da uzun süren bir iyi gelme süreci yaşayacağınızın garantisini verebilirim.
Yalnız tatile çıkmak, yıl içerisinde yalnızca bir kere tüm izin günlerinizi biriktirip 15 gün boyunca izinli olmak demek olmamalı. Çünkü bu durum size yarar yerine zarar verir. 15 gün boyunca işe gitmezseniz geri döndüğünüzde adapte olmakta zorlanabilirsiniz. Bu yüzden size tavsiyem; yıl içindeki toplam izinlerinizi eşit parçalar halinde bölüp, bir kaç günlük molalar şeklinde kullanmanız. En azından 3 ayda bir yapacağınız küçük kaçamaklarınız size ekstra enerji olarak dönecektir. Hem kendinize hem de ailenize daha çok vakit ayırdığınızı ve problemlerin kendiliğinden çözümlendiğini fark edeceksiniz.
Kısaca tatil yapmak hepimize iyi gelecektir. Ben de bloğumda paylaştığım yazılarımla size biraz ilham vermek, biraz da fırsat yaratmanıza neden olmak istiyorum. Umarım uzun saatler boyu çalışmalarınızın arasında birazcık da olsa tatil planı yapmaya vakit ayırırsınız.
Zaman yaratın... Kaçamaklar yapın... Kendinizi şımartın...     

(Not: Karikatür buradan)
Sevgilerimle...
Ezgi :)